13 Mayıs 2012 Pazar

Halbuki aynı mahallede yaşıyoruz.

Bugün sınava gireceğim diye erkenden uyanıp çıktım evden. Kulaklığımı takıp otobüsü beklerken bir çocuk geldi yanıma. Bir şeyler söyledi,kulaklığım var diye anlamadım önce. Kulaklığımı çıkarıp efendim dedim.

Anlamadığım bir şeyler tekrarladı. Belli ki kürt bir çocuk. İnsanları etnik kökenlerine göre ayırmayı sevmiyorum aslında. Bu yüzden ırk,din,dil gibi insanları ayıran şeyleri sevmiyorum.

Anlamaya çalıştım efendim dedim bir kaç kere anlamıyorum dedim. Çocuk durdu. Sonra kaldırıma oturdu. Karşıdaki marketi gösterip kocaman dedi. Elinde simit vardı bana uzattı bende hayır anlamında başımı salladım. Sonra bana "Nereye gidiyorsun?" dedi. Madem türkçe biliyordun neden kürtçe bir şeyler söyledin diyecektim,demedim. Sınava gidiyorum dedim. Oturdu orada bir süre daha yarı kürtçe yarı türkçe bir şeyler söyledi. Baba' dediğini anladım bir tek.

Sonra otobüs gelince bindim otobüse. El salladı bana. Bende ona el sallayıp gülümsedim.

Aynı ülkede ülkeyi geçtim aynı mahallede yaşıyoruz. Bir nevi komşuyuz ama farklı dilleri konuşuyoruz. Anlaşamıyoruz. Neden anlaşamıyoruz diye düşünmedim değil. Eğer bana anlatmak istediğini tam anlatabilseydi belki farklı olurdu. Ne karışık durumlar.

6 yorum:

  1. Irk,din,dil ayrımı yapan insanlar,ah çok özür dilerim. İnsanlar dedim. :/ neyse o şeyler olmaması gereken şeyler.Her ne kadar farklı olsak da sonuçta ''gözyaşlarımızın tadı aynı''.dermişim.tamam ali,vurma yea. neyse her ne kadar farklı da olsak,renk ve dil kavramlarının bizi ya da onları soyutlaştırmasını aklım almıyor. Genede mükemmel bir yazıyla gelmişsin Ali. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buraya Imagine-John Lennon gelecek öncelikle. Din ırk ve buna benzer onlarca şeye karşıyım. Bunlar hep hayali şeyler,olmayan şeyler. Eğer din ve ırk olmasaydı şu anda bu kadar savaşta olmayacaktı mesela..
      Ve bu kavramların bu kadar keskin sınırlarının olması beni üzüyor.
      Beğenmene sevindim,ben teşekkür ederim..

      Sil
  2. ali sen lise ikide miydin

    YanıtlaSil